Pagini

joi, 22 noiembrie 2012

Curriculum vitae în limba română

Dr. Hari Bucur-Marcu este președintele Asociației Săliște pentru Europenismul Românesc.

În anii anteriori, el a fost Associate Senior Fellow pentru politica de apărare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF), consilier în Ministerul Afacerilor Externe pentru înființarea Centrului de Reconstrucție Post-Conflict, coordonatorul academic al Centrului de Studii NATO din București, ofițer responsabil cu aspectele miliare ale NATO și alte funcții în Armata României.
De la trecerea în rezervă în primăvara anului 2003, Hari Bucur-Marcu și-a consolidat reputația de expert internațional în problemele edificării instituțiilor de apărare, politicilor de apărare și alianțelor militare, în special NATO, precum și reformei sectorului de securitate.
El este autorul cărții Essentials of Defence Institution Building, apărută la Viena în engleză și tradusă și în franceză, precum și primul editor al volumului Defence Management – An Introduction, apărut la Geneva, în engleză și tradus în armeană, franceză, georgiană, rusă, spaniolă, turcă și ucrainiană. El este, de asemenea, autorul mai multor capitole în cărți și articole care abordează teme de planificare financiară, politicile publice de informare, instruire pentru politicile de apărare, transparența privind apărarea, instituționalizarea evaluării riscurilor de securitate și altele asemenea. El a publicat un kit de auto-evaluare pentru instituționalizarea apărării, la Geneva, în engleză și tradus în rusă și ucrainiană.

A organizat cursuri și seminarii și a contribuit la conferințe, seminarii și ateliere de lucru în Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Croația, Georgia, Germania, Republica Moldova, România, Slovacia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii. A făcut parte din echipe de experți internaționali care au vizitat Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova și Ucraina. Principalele subiecte ale materiei abordate în aceste cazuri cuprind: instituționalizarea evaluării riscurilor de securitate; metodologii de evaluare a amenințărilor și a riscurilor; evaluarea și dezvoltarea politicilor; strategia națională de securitate într-o eră a schimbărilor rapide; controlul civil și democratic asupra forțelor armate; operațiile expediționare ale NATO și de apărare teritorială; realizarea unui echilibru în noul concept strategic; reforma sectorului de securitate.
Hari Bucur-Marcu este ofițer de aviație. Ultima funcție deținută ca ofițer activ a fost șeful Serviciului Strategii de Apărare, la Statul Major General, J-5. În perioada 1990 - 2003 a fost responsabil de, sau s-a implicat intim în aspecte esențiale ale reformei Armatei României, cu deosebire în relația cu NATO și a lucrat nemijlocit în structurile Alianței ca șef de secție învățământ și instrucție. Este cavaler al Ordinului Național „Pentru merit”, în recunoașterea contribuției sale la integrarea României în NATO.



Date personale
Data nașterii: 30 ianuarie 1954
Locul nașterii: Sibiu
Naționalitatea: Română
Domiciliul:      București, Sector 6, România
Starea civilă:    căsătorit; două fiice.
Studii
-          Doctor în științe militare, Universitatea: Academia de Înalte Studii Militare, 2001, Teza: Implicații economice în planificarea apărării naționale a României.
-          Licențiat în știință militară, Specialitatea Aviație, Universitatea: Academia Militară, 1988, media 10 la examenul de licență.
-          Licențiat în profilul Filologie, specializarea Română – Engleză, Universitatea din București, 1986, media 10 la examenul de diplomă.
-          Absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, specialitatea infanterie, 1976
-          Bacalaureat, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, 1973.

Cursuri de specializare
-          Senior Course (șase luni), Colegiul de Apărare NATO, Roma, Italia, 1996
-          Defense Resources Management Course (trei luni), Defense Resource Management Institute, Monterey, Ca, SUA, 1994
-          United Nations Staff Officer Course (trei săptămâni), SWEDINT, Suedia, 1994
-          EU Concept Core Course, Crisis Management Centre, Kuopio, Finlanda, 2007


Calificări esențiale
      Expert internațional în probleme de politici de apărare națională, instituționalizarea sectorului de securitate și apărare națională, reforma sectorului de securitate. Planificator strategic și operațional, inovator în reforma organizațiilor de stat. Designer și conducător de proiecte de reformă și transformare. Designer și manager de centre de studii și de pregătire. Designer de cursuri universitare și cursuri de pregătire, dezvoltator de metodologii de pregătire interactivă a adulților. Teoretician al proceselor de instituționalizare și de formulare și implementare a politicilor publice, cu aplicație în domeniul securității și apărării naționale.
Limbi străine
Engleza: scris, citit și vorbit la nivel foarte bun, cu experiență de limbă de lucru curent sau zilnic din 1994
Franceza: scris, citit, vorbit la nivel bun spre foarte bun și cu experiență de lucru de cinci ani (1997 – 2002)
Italiana: scris, citit și vorbit la nivel colocvial, cu experiență de lucru de o jumătate de an (1996)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.